Ni lepšega kot se po dolgem delovnem dnevu raztegniti na udobni domači sedežni garnituri, dvigniti noge, brati najljubšo knjigo ali gledati zanimiv film in za trenutek pozabiti na stresni vsakdan. In ni hujšega kot se usesti na preležano zofo, kjer vas bo po nekaj trenutkih že začel boleti hrbet.

Se najdete v drugem opisu? Potem je skrajni čas, da razmislite o nakupu nove sedežne garniture. Naslednjih pet korakov pa vam bo pomagalo izbrati popolno zofo za vaš dom.

 

 

 

Prvi korak: Izmerite prostor! Ni hujšega kot kupiti pohištvo napačne velikosti

Preden se lotite brskanja po spletu in ogledov po trgovinah nujno izmerite prostor, ki ga bo zavzela vaša nova zofa. Ponudba različnih sedežnih garnitur je skorajda nepregledna, zato je dobro, da že vnaprej omejite vaš izbor.

Preverite tudi širino vrat in stopnic skozi in po katerih boste novo sedežno garnituro dostavili v vaš dom. Če so vrata ozka se boste mogoče morali odločiti za manjšo zofo ali razstavljivo sedežno garnituro. Modularne sedežne garniture, ki sestojijo iz več delov in v isti seriji ponujajo tudi fotelje in tabureje, so zato odlična rešitev za prav vse domove. Svoj udoben kotiček si boste tako lahko namreč "oblikovali" kar sami.

Drugi korak: Katera oblika je primerna za vaše potrebe?

Samostojna zofafotelj ali sedežna garnitura? Dvosed ali trosed? Oblika L ali U? Obliko nove zofe boste izbrali na osnovi prostora, ki ga imate na voljo (večje sedežne garniture lahko kaj hitro zavzamejo celotno dnevno sobo), in osebnih želja. Se pogosto družite s prijatelji in družino in želite, da bo vsak imel svoj prostor? Izberite večjo sedežno garnituro ali kombinirajte več zof in foteljev. Ste doma večinoma sami? Izberite dvosed, ki bo dovolj dolg, da se boste lahko nanj tudi udobno ulegli.

Tretji korak: Izberite primereno barvo in material: usnje ali blago

Usnje ali blago in barvo nove zofe izberite glede na pohištvo, ki je že v prostoru. Ko dnevno sobo v celoti prenavljate, pa je najbolje, da začnete prav z izbiro sedežne garniture in nato prilagodite ostalo pohištvo njemu. Mnogo strokovnjakov svetuje, da izberete kakovosten zofo v nevtralnih barvah in dizajnu, saj bo lahko z vami mnogo let, modne smernice notranje arhitekture pa se bodo v tem času spreminjale. 

Izbira usnja oz. blaga je odvisna od več dejavnikov. Se po vašem domu sprehaja štirinožni ljubljenček? Izberite kakovostno usnje ali blago, kjer dlake psa ali mačke ne bodo prodrle v notranjost. Usnje se tudi ne bo tako močno navzelo vonja vašega ljubljenčka kot druge tkanine. Imate doma mlajše otroke? Izberite tkanino iz mikrovlaken, ki je neobčutljiva in enostavna za vzdrževanje. Odtisi umazanih ročic pa bodo s pomočjo primernega čistila hitro spet izginili.

Četrti korak: Samostojne hrbtne blazine ali vse v enem

Prednost samostojnih hrbtnih blazin je, da jih lahko po želji in potrebi prestavljamo, če potrebujemo več podpore ali jo želimo uporabiti kot podlogo. Praktično je tudi, da ima večina samostojnih blazin snemljivi prevleke, ki jih lahko po potrebi tudi operemo v pralnem stroju. Ena od slabosti pa je, da lahko samostojne hrbtne blazine hitro izgubijo svojo obliko, če niso kakovostno izdelane in napolnjene obstojnim polnilom. 

Če se odločite za zofo brez samostojnih blazin pazite, da hrbtni del k ne bo pretrd in tako hitro neudoben. Vedno pa lahko na sedežno garnituro ali zofo dodate mehke okrasne blazine, ki jih boste lahko po želji zamenjali. Okrasne blazine so tudi cenovno ugoden dodatek, s katerim boste lahko osvežili izgled svoje sedežne garniture.

 

Peti korak: Preizkusite jo!

Ne glede na to kako lepa je nova zofa in kako kakovostne materiale ste izbrali - če ne bo všeč vam in se na njej ne boste počutili udobno, ste pri nakupu storili napako. Zato novo zofo ali sedežno garnituro ne izberite zgolj na osnovi lepih slik v katalogu, dobrih ocen na spletu ali pretirano pozitivnih opisov na spletni strani prodajalca. Odpravite se v prodajni salon in preizkustie več zof in sedežnih garnitur. Dvignite noge in se uležite, na sedišče se usedite v različnih pozicijah. Novo sedežno garnituro moramo izbrati tudi in predvsem po dobrem počutju, tudi če komu drugemu mogoče ne bo všeč – vaš dom je "vaš".