Naš dolgoletni partner Calligaris, specialist za proizvodnjo miz in stolov, s katerim sodelujemo že več kot 25 let, je v letu 2023 praznoval častitljivi jubilej, 100-letnico.

Skromni začetki v italijanski Furlaniji

Zgodba podjetja Calligaris se je pričela pred 100 leti, v mali obrtniški delavnici v Manzanu v Furlaniji. Antonio Calligaris in njegov mladi sin Romeo sta s preprostim skobeljnim strojem, lesom, strastjo in natančnostjo izdelala legendaren Marocco stol. Stol, katerega začetki segajo v leto 1923, je stol, ki je zapisal zgodovino Calligarisa. Stol, ki je omogočil, da danes govorimo o že tretji generaciji Calligarisa. 

Zgodba pohištvenega podjetja Calligaris temelji na spoštovanju tradicije, inovativnosti in pozornosti do celotnega koncepta opremljanja doma. 

Stoletno potovanje je prvotno majhno proizvodnjo stolov spremenilo v veliko mednarodno proizvodno realnost, kakršna je danes. Od prvega stroja za tkanje sedežev do proizvodnje pohištva in opreme, ki naredi vsak dom topel in prijeten kraj.

Pogled v prihodnost

Calligaris izstopa po kakovosti in dizajnu stolov, ki domovom dodajo pridih elegance in prefinjenosti. V srčiki njegovega delovanja je ohranjanje bogate dediščine, ki se prepleta z uvajanjem tehnoloških inovacij ter sledenjem najnovejšim trendom v oblikovanju. Njihove jedilne mize in stoli tako niso samo funkcionalni, temveč želijo biti tudi na višji estetski ravni. O tem priča tudi njihova široka ponudba, ki vključuje različne sloge, ki lahko zadovoljijo različne okuse in potrebe kupcev. 

V svoji stoletni zgodovini je Calligaris pridobil globalni sloves, kar mu omogoča sodelovanje z različnimi oblikovalci in arhitekti po vsem svetu. To partnerstvo še dodatno potrjuje njihovo zavezanost k inovativnosti in izjemni kakovosti, ki sta ključni za ohranjanje prestižnega položaja na trgu pohištva. 

Tudi ob svoji stoletnici podjetje Calligaris ni pozabilo na svoje korenine in skupnost, ki ga obkroža. Podjetje aktivno sodeluje v lokalnih in mednarodnih dobrodelnih projektih, s čimer poudarja svojo odgovornost do družbe in okolja. Za prihodnost Calligaris načrtuje nadaljnjo širitev svoje ponudbe in še več vlaganj v razvoj novih materialov in tehnologij, da bo lahko še naprej presegal pričakovanja svojih strank in ostal vodilni na področju dizajna in inovacij v industriji pohištva. 

Vrhunci podjetja Calligaris skozi leta 

LETO 1923

Stol Marocco nas popelje nazaj v čas in nazaj k izvoru zgodbe Calligaris. Maroko ima še vedno vonj po majhni delavnici, kjer sta ga leta 1923 izdelala Antonio Calligaris in njegov mladi sin. Je izraz obrtniškega znanja in s svojim širokim, ukrivljenim naslonjalom ohranja spomine na tisti čas. Zlati časi, ko je izdelava stola vključevala vso vas, od trgovskih vajencev za barvanje slame do žena, katerih spretni prsti so pletli slamnate sedeže. 

Stol Marocco Calligaris

 LETO 1950

Pa pojdimo še korak dalje: Vienna, stol z značilno zakrivljeno obliko. Stol Vienna v celoti predstavlja združitev preteklosti in prihodnosti: inovacija v obdelavi lesa, ki je prvič obdelan s paro in postane tradicionalen postopek za značilno ukrivljenost naslona. Tradicija in inovativnost se združita v mojstrovino, ki jo lahko občudujemo še danes. 

Stol Vienna Calligaris

LETO 1966

Stol Milano pripoveduje zgodbo, v kateri se prepletata tradicija in inovativnost podjetja Calligaris: bilo je leto 1966 in proizvodnja teh artefaktov je še vedno potekala s pomočjo zelo malo strojev in večinoma z rokami žensk. Stol Milano nosi vonj po lesu iz furlanskih gora. Toda ta stol je tudi rezultat nenehnega iskanja inovacij: je prvi stol, zasnovan posebej za pisarne in restavracije. 

Stol Milano Calligaris

LETO 1980

Stol Pisa Calligaris je skorajda ikona 80-ih, ki obuja nostalgične spomine na nedelje, preživete z družino in v hiši starih staršev, kjer so še danes prisotni. Pisa je tudi simbol inovativnosti in napredka. S trdno in robustno strukturo, popolno za masovno proizvodnjo, se odlično prilagaja vsakemu okolju. Prava čarovnija tega stola je v njegovem oblikovanem in rahlo nagnjenem večplastnem naslonjalu, zaradi česar je tako edinstven. 

Stol Pisa Calligaris

LETO 1983

Pop stol, kot že nakazuje njegovo ime, je navdihnilo vesolje stripov, rodil pa se je v tipičnem industrijskem kontekstu 80. let, za katerega so značilni elementi, ki so sčasoma postali ikonični. In prav to se zgodi s tem stolom: zahvaljujoč kombinaciji lesa bukve in polipropilena, kmalu postane navdih za prihodnja leta. 

Stol Pop Calligaris

LETO 1987

Zaradi enostavne montaže in preprostosti, ki prihrani prostor, je stol COLF primeren za vsako okolje. Ergonomija in udobje pa sta zaveznika, ki ustvarjata to edinstveno in neprimerljivo dopolnilo. Poleg tega je sedež, ki ga je podjetje Calligaris izdelalo v številnih barvah, omogočil prilagajanje vsakemu slogu ali želji. Stol Colf predstavlja konkreten korak v prihodnost in trgu ponuja inovativen izdelek: kovina, iz katere je izdelan, simbolizira nov material, ki se uporablja za pohištvo, ki je značilen za osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Oblikovalec Franzolini oblikuje Colfa in mu daje vsestranskost brez primere. Pravzaprav se prilagaja vsem okoljem, od barov do domačih zidov, vključno z restavracijami in gostilnami. 

Stol Colf Calligaris

LETO 1987

Stol Trio se je rodil iz umetniške zveze med oblikovalcema Luccijem in Orlandinijem, za katerega so značilne tri noge, ki ustvarjajo edinstveno in presenetljivo igro oblik. Namerno minimalen dizajn se združuje s tipičnimi značilnostmi zložljivih stolov, kar ustvarja prijeten in vsestranski kos pohištva. Lesena konstrukcija je poudarjena s kovinskimi spoji in prilagodljivim oblazinjenim sedežem. 

Stol Trio Calligaris

LETO 1988

Stol Robin pripoveduje zgodbo o pogumu, zgodbo o svobodi in odporu. Ime Robin je torej poklon pogumnemu literarnemu junaku Alexandra Dumasa. Ta stol iz jesenovega lesa, ki ga je oblikoval Massima Iosa Ghini, prikazuje, kako je ta material ostal referenčna točka tudi v letih industrijskega razvoja, saj je zahteval nego in obrtniško spretnost, vendar je v zameno dal inovativen in sodoben dizajn tistega časa. 

Stol Robin Calligaris

In smo že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko v podjetju Calligaris nastane želja po spremembi. Od tod tudi stol Chicago, za katerega je značilno podolgovato naslonjalo in zamenljiv sedež. Ta mednarodna uspešnica odgovarja na željo po ustvarjanju pomembnega kosa pohištva, ki lahko združuje več stilov in okusov ter doda pridih elegance zahvaljujoč popolni in prazni igri hrbtnega naslona.

Stol Chicago Calligaris

In 100 let kasneje, sedaj, ko se piše leto 2023 je Calligaris postal vodilni proizvajalec in ponudnik ne samo stolov, pač pa tudi
inovativnih miz, barskih stolov ter komod in vitrin. V zadnjih petih letih je svojo ponudbo razširil še na sedežne garniture, fotelje in postelje. V želji, ki se je razvijala zadnjih 100 let, da domovom doda pridih elegance in prefinjenosti, je sledilo v razvoj in ponudbo še dodatkov za dom in dekoracije. Vse to z enim in edinim razlogom: da dom postane središče našega življenja, ki naj bo oblikovno, barvno in funkcionalno dovršeno. Več o ponudbi Calligaris si preberite tudi TUKAJ.

 

O izdelkih in ponudbi celotne ponudbe Calligaris sedanjega časa, ko se piše leto 2023, boste izvedeli v Salonih pohištva Maros v Celju in Ljubljani. 

Vabljeni v naša salona:

 - Salon MAROS Ljubljana, Šmartinska c. 53 

- Salon MAROS Celje, Celeiapark, Aškerčeva 17

  

Povpraševanje za "100 let pohištvenega podjetja Calligaris"

41899