Dnevne sobe imajo različne namene. V nekaterih domovih služijo kot glavno zbirališče družine, v drugih pa so bolj razstavni prostor, ki se uporablja samo, ko pride družba. Kakorkoli že, pri razporeditvi pohištva dnevne sobe se vedno pojavijo določene težave. 

Osnove dnevne sobe

Pri urejanju pohištva dnevne sobe si morate zapomniti nekaj pomembnih stvari:

● Določite osrednjo točko dnevne sobe in okoli nje razporedite pohištvo. V nekaterih prostorih bo osrednja točka obstoječa lastnost dnevne sobe, kot je kamin ali okno. V drugih primerih pa bo to nekaj, kar lahko premikate, kot je televizija.

● Uporabite pohištvo za ustvarjanje prostorov za pogovor. Pravilna razporeditev pohištva vam omogoča, da se udobno pogovarjate med seboj, ne da bi napenjali vrat ali kričali. Če je dnevna soba še posebej velika, boste morda želeli ustvariti nekaj različnih kotičkov za pogovor.

● Ne pozabite na možnost prostega prehoda. Pustite dovolj prostora, da lahko ljudje hodijo okoli pohištva, tako da zlahka preidejo z ene strani dnevne sobe na drugo.

● Odmaknite pohištvo od sten. To, da se hrbtne strani pohištva dotikajo sten, je ena največjih napak dnevne sobe. Če pohištvo postavite bližje skupaj, boste ustvarili bolj intimno okolje. Če so hrbtne strani pohištva lepo oblikovane, ni razloga, da jih ne bi pokazali.

Velikosti in postavitev pohištva dnevne sobe

Ko gre za pohištvo dnevne sobe, je velikost pohištva in prostora pomembna.

Sedežna garnitura – To je pogosto drag kos pohištva, zato je pomembno, da ustreza prostoru. Najpomembneje je, da pred nakupom katerega koli od teh kosov izmerite prostor. Ne želite, da je pohištvo vaše dnevne sobe preveliko ali premajhno, zato je najbolje, da vnaprej pripravite tloris. Na kos milimetrskega papirja skicirajte sobo z vsemi ustreznimi merami. Poskusite postaviti sedežno garnituro in fotelj na nekaj različnih mest in poglejte, kaj najbolje deluje vizualno in omogoča dovolj prostora za prehod. Da bo videz vaše dnevne sobe tak, kot si ga želite, je ključnega pomena, da imate pravo predstavo o razporeditvi pohištva vaše dnevne sobe. Ker pri podjetju Maros dobro vemo, kako pomembna je prava razporeditev in velikost pohištva dnevne sobe, vam naši notranji oblikovalci in arhitekti pri tem lahko pomagajo in svetujejo tudi s 3-d izrisom. Pohištvo dnevne sobe, ki ne sme manjkati, so dnevni regali, ki služijo za shranjevanje raznih stvari, kot so knjige, vaze, spominki ter razna video in avdio oprema. Regali so lahko enodelni ali večdelni. Slednji nudijo možnost različne postavitve stenskih in talnih elementov glede na razpoložljiv prostor. Sestavljeni so iz polic in omaric, ki skupaj tvorijo čudovit kos funkcionalnega pohištva. Odločite se lahko za dnevni regal v modernem ali klasičnem izgledu, ki se bo ujemal z vso ostalo opremo dnevne sobe.

Preproga – Uporaba preprog je odličen način za določitev sedežnih površin. Največja napaka, ki jo mnogi delajo pri načrtovanju dnevne sobe je uporaba premajhne preproge. Ne pozabite, da mora biti vse pohištvo udobno nameščeno na preprogi. Če tloris dnevne sobe tega ne dopušča, poskrbite, da bodo vsaj sprednje noge večjih oblazinjenih kosov na preprogi.

Klubska mizica je praktično pohištvo dnevne sobe, ki ga pogosto najdemo v središču kotičkov, namenjenih pogovorom. Če se odločite za opremo dnevne sobe s klubsko mizico, ne pozabite, da mora biti višina klubske mizice nekoliko nižja od višine sedeža kavča. Dolžina klubske mizice naj bo tudi približno polovica do dve tretjini dolžine kavča. Tako bo dobro predstavljala proporce dnevne sobe. Če ne želite uporabljati klubske mizice, lahko poskusite uporabiti nekaj manjših miz ali klopi, da dosežete podoben učinek in izgled dnevne sobe. Pazite le, da niso premajhni. Ljudje, ki sedijo okoli njih, bi morali imeti možnost, da se nagnejo, da odložijo ali vzamejo pijačo, ne da bi jim bilo treba vstati s sedežne. Hkrati se prepričajte, da tloris dnevne sobe omogoča dovolj prostora za noge med sedeži in mizami: 30 do 45 cm naj bi zadostovalo.

Dodatna odlagalna površina - o tem običajno naknadno razmišljamo, vendar je za uporabnost dnevne sobe ključnega pomena. Pomembno je, da imate dovolj površine, ne da bi prenatrpali prostor dnevne sobe. Mize naj bodo približno enake višine kot naslonjalo fotelja ali kavča, ob katerem so.

Opremljanja dnevne sobe se lahko lotite povsem sami, lahko pa se odločite, da vam pri tem pomaga izkušena ekipa podjetja Maros, ki se bo potrudila, da boste z izbiro resnično zadovoljni. Kakorkoli se boste odločili, se za pravo izbiro odpravite v salone pohištva Maros in preglejte kataloge. Lahko izbirate med blagovnimi znamkami različnih proizvajalcev, kot so: Natuzzi Italia, Natuzzi Editions, Calligaris, Dall'Agnese, Tonin Casa, Novamobili in Cattelan Italia. Zagotovo boste dobili navdih in idejo za še lepši in bolj funkcionalen izgled dnevne sobe.